Saturday, December 24, 2011

Tutorial : Blogspot Redirect Link ke Ripway.com

I know, I know. Dah hampir 2 minggu aku cuba nak buka blog aku, tapi beberapa saat kemudian asyik-asyik redirect ke Ripway.com. Dan alhamdullilah, dengan izin Allah aku dapat cari penyelesaian untuk memberhentikan blog aku ini daripada redirect ke Ripway.com. So, aku harap kalau ada sesiapa punya blog ke redirect, cubalah langkah-langkah ini.


Pertama sekali, mesti anda tertanya-tanya, kenapa blog anda boleh redirect ke Ripway.com? Kenapa ada sesetengah blogspot orang lain tak kena pun? Jawapannya ialah Blogspot redirect ke Ripway.com disebabkan oleh penggunaan gadget/widget yang mengandungi javascript. Jadi, javascript tersebut akan memberi perintah dan mengarahkan ke laman web Ripway.com. Ripway ni hosting juga.


Pada kebiasaannya, para Blogger yang masukkan gadget/widget tertentu ke dalam blog yang mengandungi <script>............ripway.com..........</script>  atau benda-benda yang sewaktu dengannya yang akan dapat blognya redirect ke Ripway. Tapi tak mustahil juga kalau ada hackers yang buat.


Okay, macam mana nak selesaikan masalah ini?

  1. Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML
  2. Tekan CTRL+F dan cari Ripway.com 
  3. Kalau tak ada Ripway.com cari pagesinxt.com (jika ada abaikan langkah ini)
  4. Delete terus coding yang ada Ripway.com tu.
  5. Preview dulu, kalau semua okay baru save!
Contoh coding :-
<script ......ripway.com.............. /> ATAU
<script>............ripway.com..........</script>


Kalau tak boleh juga, kemungkinan widget follower anda juga mengandungi redirect ke Ripway. If masalah berlarutan, cubalah delete.


Okay, semoga berjaya. Bye :)

No comments: