Saturday, December 31, 2011

Conclusion Of The Year - 31st December 2011

Lagi 2 jam je lagi nak 2012. I know, time flies so fast like in a blink of an eye. Macaim berapa bulan je aku baru jadi budak form 2. Tup tap tup tap, dah jadi PMR candidates.


Masa ibaratkan seperti seorang peragut meragut beg tangan. Tak sampai seminit. Lebih kurang 1-2 saat dah boleh ragut.


Actually, I've been forcing myself to write at least a short post for 31st December 2011. I told myself "No matter what happen, I need to write something about 2011. It's like a conclusion of the year! I must write!" Haha, aku dari tengahari tadi sampai malam tak ada kat rumah. Menziarahi kawan-kawan mama papa aku. Sampai sahaja rumah, mandi semua terus buka laptop. And here I am, writing this post.


2011 has been an amazing year for me. As for my opinion, year is like a food. We have sweet, spicy, sour, bitter, kelat, masin dan sebagainya. Sesuatu tahun ini tidak akan sesekali sempurna tanpa dugaan. Sama juga dengan makanan. Takkan semua makanan berperisa manis? Mesti ada perasa lain juga. Tahun 2011 telah banyak mengajar aku erti hidup, walaupun aku baru sahaja berumur 14 tahun.


2011 jugalah yang mengajar aku untuk menjadi seorang yang berani menghadapi cabaran. Tabah menghadapi dugaan. Dugaan inilah yang aku rasa dugaan yang paling teruk yang pernah aku alami. Ya, aku masih ingat 'orang tu' marah aku setiap kali aku masuk kelas. Padahal aku tak buat apa-apa, orang tu sahaja yang suka marah-marah orang. Maki aku. Nak tanya benda tak faham pun kena marah. Dia selalu hentak-hentak kaki.






Alhamdullilah, aku bersama dengan orang tu cuma 3 bulan sahaja. Bila difikirkan balik, macam mana aku hadapi orang tu setiap pagi ya? Beraninya aku? Dahla orang tu layan aku mengalahkan askar. Mesti anda tertanya-tanya siapakah orang tu kan? Haha, biarlah rahsia. Walaupun dia seorang yang agak 'kejam', aku masih mengenang jasa orang tu. Terima kasih saya ucapkan.


Terima kasih juga aku ucapkan kepada semua. Sesiapa sahaja yang berada di sekeliling aku, walaupun aku tidak sama sekali mengenali mereka. Kerana manusia di sekeliling aku jugalah, yang dapat menyedarkan aku bukan aku sahaja yang mendapat dugaan. Disebabkan mereka jugalah aku yakin dan berpegang kepada prisip 'Life Is Fair'. Aku mula berpegang kepada prinsip ini sebaik sahaja mama selalu berkata "Allah Maha Adil". Memang benar. Tak semua orang sempurna. Ada orang itu kaya raya, cantik, dan mampu memiliki segalanya. Tetapi, dari segi akademiknya taklah sebagus mana. Renung-renungkanlah.


Oklah, dah 10-15 minit aku tulis post untuk kali ini. Azam yang tak tercapai pada 2011, cubalah sedaya upaya untuk mencapainya ya! Kepada sesiapa nak ambil exam penting, janganlah azam tahun ini sekadar nak dapat 8A, lulus sana sini. Ingat, kita hidup di muka bumi Allah bukan sekadar nak dapat A je. Banyak lagi benda yang kita kena buat. Tanggungjawab sebagai khalifah di muka bumi Allah.


I would like to say, bye bye 2011! I will always cherish you in my yearbook. Thank you very much for the 'free' lessons! And of course, goodbye Form 2 life. Say hello to 2012 and PMR life :)

Saturday, December 24, 2011

Tutorial : Blogspot Redirect Link ke Ripway.com

I know, I know. Dah hampir 2 minggu aku cuba nak buka blog aku, tapi beberapa saat kemudian asyik-asyik redirect ke Ripway.com. Dan alhamdullilah, dengan izin Allah aku dapat cari penyelesaian untuk memberhentikan blog aku ini daripada redirect ke Ripway.com. So, aku harap kalau ada sesiapa punya blog ke redirect, cubalah langkah-langkah ini.


Pertama sekali, mesti anda tertanya-tanya, kenapa blog anda boleh redirect ke Ripway.com? Kenapa ada sesetengah blogspot orang lain tak kena pun? Jawapannya ialah Blogspot redirect ke Ripway.com disebabkan oleh penggunaan gadget/widget yang mengandungi javascript. Jadi, javascript tersebut akan memberi perintah dan mengarahkan ke laman web Ripway.com. Ripway ni hosting juga.


Pada kebiasaannya, para Blogger yang masukkan gadget/widget tertentu ke dalam blog yang mengandungi <script>............ripway.com..........</script>  atau benda-benda yang sewaktu dengannya yang akan dapat blognya redirect ke Ripway. Tapi tak mustahil juga kalau ada hackers yang buat.


Okay, macam mana nak selesaikan masalah ini?

  1. Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML
  2. Tekan CTRL+F dan cari Ripway.com 
  3. Kalau tak ada Ripway.com cari pagesinxt.com (jika ada abaikan langkah ini)
  4. Delete terus coding yang ada Ripway.com tu.
  5. Preview dulu, kalau semua okay baru save!
Contoh coding :-
<script ......ripway.com.............. /> ATAU
<script>............ripway.com..........</script>


Kalau tak boleh juga, kemungkinan widget follower anda juga mengandungi redirect ke Ripway. If masalah berlarutan, cubalah delete.


Okay, semoga berjaya. Bye :)

Wednesday, December 14, 2011

The Real Tengku Sophia?

Tadi ada check Twitter. Dengar kata, yang ini baru :-



Yang Sophia maki hamun tu fake. Tengok profile baru tu pun, tweet dia semua baik - baik. Cakap Ya Allah semua. Tapi tak tahu betul confirm itu Sophia ke tak. But for sure, mak dia memang Christian and bapa dia Muslim. Then mak dia converted Islam. Yang real Sophia tu cakap, yang Tengku Sophia fake tu dah buat kekecohan. Si fake Sophia itu teman sekelas THE REAL SOPHIA, kata THE REAL SOPHIA. Mungkin kawan Sophia ni dengki kot. Sebab tu guna nama Sophia kat Twitter bagai and burukkan nama Islam dan Malaysia. Last - last, nama Tengku Sophia pula diburuk-burukkan -,-

Semoga Tengku Sophia yang asli terdiri daripada golongan yang baik-baik belaka. Amin :)
Latest UPDATE! - 14th December 2011, 4.20 pm.

Ada lagi 1 TENGKU SOPHIA YANG BARU!
Tak tahu nak percaya imtengkusophia or tengku_sophia :O Or tak payah percaya langsung.

Saturday, December 10, 2011

10 Perkara Yang Yahudi Taknak Kita Tahu

Tahukah korang sebenarnya banyak benda yang yahudi laknat ni sembunyikan pada pengetahuan umum. Jom MK nak dedahkan 10 daripadanya!




1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.

2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.

3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda bercakap padanya di perut.

4) McDonald di israel telah membuat pengubahsuaian contohnya dari segi minuman. Mereka menggantikan kopi berkafein kepada teh yang mengandungi polyphenols, iaitu unsur kimia yang berfungsi sebagai antioksidan berkekuatan besar untuk membuang sel rosak dan mencegah kanser. Kita disini masih lagi menggunakan KAFEIN BERBAHAYA!

5) Di Israel, mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan makanan utama. Ini kerana hakikatnya dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah. Sedangkan disini kita dimomokkan dengan memakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.

6) Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

7) Majoriti buku sejarah di dunia mengatakan Negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?

8 ) Di Palestin, penduduk kristian Palestin dan Palestin Muslim bersatu melawan penjajah yahudi

9) Pelajar-pelajar di sekolah dilatih dengan taktik ketenteraan dalam bersukan seperti menembak dan mamanah bagi melatih otak memfokus sesuatu perkara dan mempersiapkan diri jika perkhidmatan diperlukan dimasa akan datang.

10) Hosni Mubarak merupakan tulang belakang Israel dan Amerika selama 30 

tahun!


Harga rokok : RM10 (sekotak) x sehari
Jumlah tahunan : RM 3650
Tempoh Merokok : RM 3650 x 5 tahun = RM 18250

Maka..orang-orang yang merokok WAJIB MENUNAIKAN HAJI DAN UMRAH kerana lebihan harta mereka yang selama ini disia-siakan dan dibakar.
Minta jasa baik anda untuk menyebarkan perkara ini kepada saudara-saudara Muslim anda. Sekian, terima kasih :)

Sunday, October 30, 2011

Maggi? Mi Sedaap? Cintan?

Oh, please. Dengar sahaja nama-nama semua jenis mi segera, aku dah terliur. Terutamanya Mamee Kari Berapi dengan Mi Sedaap Sambal Goreng. Padahal baru makan Maggi semalam. Dah tahu nak exam, ada hati nak makan Maggi. Nasib baik tadi baca Sejarah boleh ingat semua benda. Kalau tak, habislah aku.

Hmm, kriuk-kriuk! *slogan Mi Sedaap* Well, siapa tak suka maggi? Masak pun tak sampai 5 minit. Mudah pula tu. Tapi makanan yang tak berkhasiatlah! Kalau dah desperate sangat sampai tak ada apa-apa nak makan, boleh makan sampai 2 paket! Teringat waktu kecil dulu, first time masak Maggi sendiri ketika berumur 6 tahun. 


Masa tu pendek lagi. Nak masak pun kena berdiri atas kerusi. Kena ada orang dewasa kat rumah. 






Sebenarnya, ramai yang tak tahu nak masak maggi. Kay. Jangan nak terjah aku sesuka hati. Mungkin anda yang sedang membaca blog ini juga tak reti nak masak Maggi walaupun sebenarnya tahu masak Maggi. *angkat kening* Maksud aku, ramai yang masak Maggi dengan caranya yang salah.
Aku dah baca segala manual yang ada kat paket Maggi itu. APAHAL PULA KAU CAKAP AKU SALAH *buat muka marah macam Giant nak marah Nobita*
Anda tahu tak, kalau ikut cara-cara masak Maggi yang ada kat paket tu boleh mengundang padah? Boleh membawa kemudaratan? Kay, dah dah. Jangan nak buat muka cuak. Maka dengan ini, saya dengan murah hatinya ingin berkongsi cara-cara memasak mi segera dengan cara yang betul - tanpa menjejaskan badan dan kesihatan


Selalunya, kita masak maggi dengan masukkan maggi ke dalam air yang mendidih. Then, taruk perencah dan biarkan maggi tu masak selama 3 minit.


Apabila kita merebus segala ramuan dalam perencah itu yang mengandungi MSG, ia akan mengubah struktur molekul dan yang paling teruk, ia akan menjadi toksik. EWW. Hah, lagi satu, mi maggi tu pula sebenarnya diselaputi oleh wax. Ya, wax. Alah, macam cerita The House Of Wax! Kalau kita nak buang wax tu dari badan kita, ia akan mengambil masa 4 - 5 hari selepas kita dah makan maggi tu.


Cara-Cara Masak Mi Segera Dengan Cara Yang Betul

  1. Masuk mi ke dalam air yang mendidih.
  2. Apabila mi sudah masak, keluarkan mi tersebut dan buang air yang mengandungi sisa wax. (airnya berwarna kekuningan sikit)
  3. Jerang air hingga mendidih dan masukkan mi tadi. 
  4. Padamkan api. Bila api dah padam, sementara air masih panas, masukkanlah perencah tersebut.
  5. Kalau buat mi segera goreng, keluarkanlah mi tersebut dan toskanlah. Tambah perencah lepas tu.
Ramai pesakit yang berumur lingkungan 18 - 24 tahun merana sakit pancreatitis sama ada yang merengsakan atau jangkitan disebabkan pankreas terdedah dengan mi segera. Terutamanya yang makan maggi kerap! Kalau anda makan maggi tu lebih dari 3 kali dalam seminggu, lebih baik ubah cara pemakanan tu. Maut menunggu.... 

Okaylah, nak baca buku. Bye bye :)


Thursday, October 27, 2011

The Power Of Sex Appeal

Sumpah dari tadi aku tergelak teringatkan conversation aku dengan kawan aku ini yang hanya dikenali sebagai 'A'.


A: Apahal ramai perempuan syok sangat kat si 'Z' tu? Muka macam tapak kasut, perangai? Ya Allah, tak macam budak 14 tahun. Macam umur 30 tahun adalah. Gatal sangat.
Me: LOL, maybe kegatalan atau cara dia bergaul yang membuatkan dia disenangi oleh perempuan-perempuan.
A: What? What do you mean actually?
Me: The power of sex appeal.
A: Hah? Apa benda awak merepek ni? Mencarut je tahu.
Me: Itulah awak. Dengar sahaja perkataan s*x mulalah fikir bukan-bukan. Ish, cuba balik buka kamus check apa itu sex appeal. Tak pun, sekarang boleh guna Google Translate.
A: *searching* RAYUAN S***?  @fdsjsk?!

Wednesday, October 12, 2011

Tips Terbaik Untuk Dapat 'A' Dalam Exam

Do you think probably think it's a little early to be talking about exam? DO YOU? Why rush it when you can put off all that exam anxiety for a 1 week... right? HAHA, kau nak study last minute? Wrong. It may not seem like the appealing option right now, but getting a jump start on your exam studying, or at least the preparation for that studying, can make all the difference in how well you do. 


Aku pun tengah nervous juga. Kan final exam. Mesti nak dapat results bagus-bagus. Tak naklah turun kelas nanti. Dahla tahun depan PMR . Tak salah kalau buat preparation awal-awal. Memang digalakkan pun sebenarnya. 


Consider this as a guide for what you need to do a week before your finals, the night and the morning of your exam. Aku memang belajar cara macam ni dari sekolah rendah lagi dan aku rasa cara-cara ini sangat efektif. Nak tahu?

Monday, October 10, 2011

Segmen: Bloglist Cutie Mutie



Hello! Hari ini saja nak buat short update. So, blog nanti tak adalah berhabuk sangat! Hehe. Mira ada sertai Blogslist Cutie Mutie yang dianjurkan oleh -SIS92


Okay 5 point dalam blog tersebut :-


  1. Banyak post-post yang menarik untuk dibaca. My favourite post? Cinta sebelum kahwin ke selepas kahwin? Haha xD
  2. Susun atur blog kemas dan sistematik. Tak berselerak.
  3. I honestly think this is one of the cutest blog I've ever seen. Especially the cloudy template! COMEL SANGAT :)
  4. Tak ada lagu yang tiba-tiba auto play. - MY FAVOURITE!
  5. Paling penting, bila masuk blog tak lambat loading.

Wednesday, October 5, 2011

Tutorial : Sparkling Cursor

Hai. Disebabkan hari ini aku tengah ada mood nak tulis blog dalam Bahasa Melayu dan ramai sangat tanya macam mana nak buat sparkling cursor ni *terumatamnya kawan-kawan aku yang baru sahaja membuat blog*, hari ini dengan rajinnya aku akan mengajar anda semua cara membuatnya. Al-maklumlah, cuti PMR kan lama. Tak kan nak belajar 24 jam je kot. Okay, sekarang jom kita belajar buat macam Fairy Dust ada kat cursor :D


5th October 2011

Comic of the day.

Monday, October 3, 2011

3rd October 2011


 

  The most unproductive day of the week - 3/10/2011
  1. I read Geography Form 1 syllabus.
  2. I eternally yawning.
  3. I had my homemade mushroom soup + homemade bread that my parents cooked for me.
  4. I keep asking whats wrong with me.
  5. Wondering why on Earth I can't keep a fat in my body.
  6. Or maybe I will get fat, anon.
  7. Read #studtweet
  8. It really helps me.
  9. Now I'm feeling hungry, again.
  10. And I asked myself why I wrote this.

Monday, September 19, 2011

F1 In Schools - World Final 2011

Trans Tasman Racing
(Australia + New Zealand)

Hi! Today I went to a school trip to F1 In Schools at Double Tree Hilton Hotel. I can say that the program was extremely amazing and of course, fun. The best young engineers, business minds and designers, students around 9-19 years old from over 30 countries come together at F1 In Schools to race their cars, present their designs, 'pit' the displays and engineering innovation to compete for The Bernie Eccelstone World Champion Trophy. To make it simple, I really learned lots of things from this trip. It really inspired me to masuk this F1 competition nanti.

This is just additional. You might say I'm a bimbo if you read this paragraph. Haha. I also managed to take pictures with all those handsome mat salleh + minah salleh. Haha seriously! If you want to find face like Justin Bieber , Cody Simpson, or whoever you want, you can meet and greet them at F1 In Schools. I got their business cards and of course I'm gonna email all those hotties! Last but not least, I managed to gain some new friends, which I never ever tegur them in school.

They used a lots of Ipad to promote their booth.
(One of the hotties :D)

The racing!

Budak yang syok sendiri ambil gambar dalam lif.
Gambar lain ada lagi. Sila tengok di Facebook nanti. Adalah gambar saya dengan mat - mat salleh tu :P

Sunday, September 18, 2011

18 September 2011

Today, I keep telling myself that I must update my blog. No matter what happen.

  1. I managed to play the Bach running song.
  2. Read a newspaper about this orang minyak.
  3. My hair is extremely in a control condition.
  4. I want to go out.
  5. But it's raining cats and dogs.
  6. And I'm hungry.
  7. K, thanks bye.


by,
Mirano Mira.

Monday, August 29, 2011

Ucapan Aidilfitri 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Saya, Najwa Amira selaku pemilik blog ini menyusun sepuluh jari saya yang runcing *haha* ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI serta ingin meminta maaf sekiranya saya terkasar bahasa ke, atau apa-apa kesalahan yang saya lakukan kepada anda. Terutamanya ketika saya malas untuk meng-update blog. HEHE :D Akhir kata daripada saya, berseronok dan bergembiralah pada pagi lebaran ini. Dalam seronok - seronok tu, ingatlah juga kepada orang yang memerlukan. Jangan lupa, sambutlah hari raya merdeka juga. Hehe. Okay kawan-kawan, BYE! :)
p/s : Rajin - rajinlah bawa kuih raya / duit raya ke sekolah / blog nanti, ya?

Monday, August 1, 2011

1 August 2011

HAI! Saya ingin meminta maaf kerana sudah lama tidak meng-update blog. Sepatutnya 31 Julai aku update blog, tapi tak sempat pula. Seriously, tahun ni hectic sangat. Schedule aku pada bulan Julai penuh tak terkata. Apatah lagi haritu aku baru je buat drama dengan kawan-kawan. Homework? Ahh, tak payah nak cerita lah en. Banyaknya tak terkata. Expecially Mathematics. Tinggal statistics je. Lagi dua minggu ni pula nak exam. Haiyya. Folio pun berlambak-lambak. Okayla, sekarang nak cerita fasal drama aku pula + drama classmates aku. Sebenarnya, banyak juga kelas terlibat dgn drama ni, tapi aku cerita 2M jelah. But not really nak cerita, I mean just tunjuk gambar je :)

Tahun ni aku buat drama Snow White and The Poisonous Chocolate. Tapi, kali ni aku sebagai script writer a.k.a director buat kelainan sikit. Hehe. Snow White dia bukan perempuan, tapi lelaki! :D

Yang paling kanan sekali Snow White! 

Getting ready.

Hi, I'm the evil Queen!

Ze classmates.

 The Three Oranges

Cinderella a.k.a Romeo And Juliet version.

The others? Cikgu ambil gambar, simpan dalam kamera dia. :(


Friday, July 1, 2011

1 July 2011

Papa took my report card today. Technically, he was just saying okay okay, bagus bagus. Teacher said that I'm a good girl. *LOL banyak kali*

Thursday, June 30, 2011

30 June 2011

So technically, today is the last day of June. Mine was pretty good. Woke up at 6.10 am in the morning. I felt lots of better after recited the Holy Quran during dawn. As for me, Thursday is quite a dooms day for me. Then, I went to piano class with being a hopeful feeling. I hope l'enseignant wound't have any PMS today but I was wrong. Okay, let's just skip that part. I felt like kicking the piano during that time. After class, I walk to Rotiboy and only God knew how much annoying was that. I was wearing my school uniform and people like stared at me   ike I skip school. Haha, I just simply showed my big piano book to like everyone in the mall? HAHA! To proved that SAYA TAK PONTENG SEKOLAH! Wallawe -_-

During the choral speaking practice.

But overall, I enjoyed with so much fun la today. We did it extremely well for choral speaking. Plus main tembak-tembak NERF! Haha. To other Melawatians, please be jealous. Because 2 Maju 2011 is the best among the best! :) Like seriously. Only like 2 freaking days, we did perfectly. Memang tak disangka lah en. 

Main tembak-tembak whiteboard time!

Can't wait for the district level :D

Wednesday, June 29, 2011

Incomplete


Things would be much more easier. Only if I know your name. Seriously. Would you mind if you tell me your name if I meet you again?

Tuesday, June 28, 2011

28 June 2011


I can't believe I'm going to say this. Je pense que je suis tomber pour vous. FYI, I don't easily fall for a stranger.

Sunday, June 12, 2011

Saturday, June 11, 2011

11 June 2011

I was pretty speechless last morning. I ragazzi che hanno incontrato usato at WWM. Technically it was weird and awkward.
Selena Gomez: who says you're not perfect?
Jessie J: nobody's perfect!
Selena Gomez: but who are you to judge?
Jessie J: sometimes i just can't shut the hell up.

Friday, June 10, 2011

10 June 2011

Alhamdullilah, my wish is nearly granted! I can't wait to go and learn with my old teacher again! :)

Thursday, June 9, 2011

9 June 2011

Something is not right. Before this, I never felt this way before. My emotional is being uneasy lately. Thanks to 'somebody', who just came into my life and make my life miserable. Before you thinking negatively, I am not in love or whatever that related to it. Not at all. Not exactly that 'somebody' came into my life, but my parents looked for that 'somebody'. I just met that 'somebody' like 3 times.

But that 'somebody' is being too over. 'Somebody' always screamed at me during keullaeseu. Like seriously. How can I do it correctly as 'somebody' asked me too if she used the wrong approach. She always knocked the 'gigye' using her hand or knock down the floor using high heel. I am not trying to say, I'm tradere doing this thing, but 'somebody' is being too aggressive. Seriously. 'Somebody' is impatient. If this matter persists, I will be not interested to pursue my grade.

Ma and pa

If you're reading this, please understand your daughter's feeling. I am not tradere, it's just the environment doesn't suits me well. I afraid this thing will lead me to depression. It's about my feeling. About my emotional. If my emotional is always uneasy, I afraid this thing will effect on my studies in school.


Individual doesn't suits my environment. I miss playing electone with my classmates. I miss doing ensemble. I miss doing concert. I miss singing in front of the class with my friends. I miss teamwork. I want a group class, not individual. 

Plus, individual class is just too expensive. Group class is much more reasonable. You can keep the money to buy a new piano or maybe save it for the other expenses. I just want my old teacher back. The old teacher who knows how to approach me well. As a proof, I did it well in my exam last year. I will not quit. I will make an effort for it. I have a strong feeling if get back to my old teacher, I will be better. Don't say that I am trying to run away from my problems. I'm doing this because I know I can be advanced. The old teacher knows me the best ma, pa. I have a very strong chemistry with my old teacher. 


To my lovely readers,

Please pray for me so that I can go and learn this music stuff with my old teacher back and God bless you :)

Wednesday, June 8, 2011

Rahsia Sujud : Perkembangan Otak



Persatuan Islam Kebangsaan Malaysia (MICNA) Jordan mengenal pasti sesiapa yang tidak menunaikan sembahyang maka otaknya tidak dapat menerima darah secukupnya untuk berfungsi secara sempurna.
Jurucakap MICNA Jordan berkata, ini bererti darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan ketika seseorang itu sujud ketika solat.
Di dalam Majalah Buletin Bulanan MICNA, jurucakap persatuan ini membuat kenyataan bahawa;
"Darah akan memasuki bahagian urat tersebut mengikut kadar solat yang telah diwajibkan oleh Islam".
Ini diakui sendiri oleh seorang doktor neurologi di Amerika Syarikat yang telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban di dalam penyelidikannya itu. Doktor tersebut mendapati dalam kajiannya urat pada saraf manusia memerlukan darah untuk beberapa sukatan tertentu sahaja.
Doktor neurologi tersebut tertarik untuk memeluk Islam semasa membuat kajian saraf yang dilakukan, iaitu terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia tidak dimasuki darah walaupun sepatutnya setiap inci otak manusia memerlukan darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal.
Kini doktor tersebut memeluk Islam dan beliau telah membuka sebuah klinik yang bertemakan "Perubatan melalui- Al-Quran". Beliau juga membuat ubat-ubatan berdasarkan kajian melalui Al-Quran dan Hadis Nabawi. Di antara kaedah yang digunakan termasuklahberpuasa, madu lebah, biji hitam (black Seed).
Manusia yang tidak bersembahyang apatah lagi yang bukan Islam, walaupun akal mereka berfungsi secara normal tetapi sebenarnya mereka akan hilang pertimbangan apabila membuat keputusan secara normal.
Justeru itu, tidak hairan ada di antara manusia kadang-kadang tidak segan silu untuk melakukan perkara bertentangan dengan fitrah kejadiannya walaupun akal mereka mengetahui perkara yang akan dilakukan adalah salah.
"Ini kerana otak mereka tidak boleh mempertimbangkannya secara normal."

Tuesday, June 7, 2011

7 June 2011

Foda-se.

What kind of obstacle that I need to get through after this? FML.

Friday, May 27, 2011

27 May 2011

Exam is over and holidays is starting from tomorrow.My module is almost finish but Geography folio is going to be a long long distance - to finish it. I also have to practice piano like - hell a lot. One is for ABRSM Grade 5 and one for Yamaha Teachers Grade 5. That means, next year I have to take 3 crucial examinations such as :-

  • PMR
  • Yamaha Teachers Grade 5
  • ABRSM Grade 5
My life is tied up. No one can denies that.

Wednesday, May 25, 2011

25 May 2011


Calm down. It's not the end of the world. The world is giving you chance.

You won't fall down, never.

Friday, May 20, 2011

20 May 2011




I swear if somebody is trying to reveal my secret, I am going to haunt you everyday by singing this song. Cause two can keep a secret, If one of them is dead...

Friday, May 6, 2011

6 May 2011

Click this image to enlarge. Especially the red mark.

As for today, I just love being 'me'. For certain reasons, I did lots of good things today. I learned how to make pom-pom during Girl Guides meeting. And the most crucial thing was, I managed to make my friends happy with the weirdest mistake that I've ever done in my Civic folio during Form 1 that you can see the image above and a weird will that I found in my friend's History textbook. 
Je t'aime NAJWA AMIRA! Ahh, I just love being myself today.

Friday, April 29, 2011

Kate and William


Congratulations to Prince William and his wife Kate, Duchess of Cambridge, left, share a kiss with the public on the balcony of Buckingham Palace in London on Friday, April 29, 2011.

Wednesday, April 27, 2011

26 April 2011



Why??! Kenapa kipas aku? Kipas aku bukan Made In United Kingdom pun. Bukannya ada gambar Kate Middleton dengan Prince William pun. Justin Bieber pun tak ada. Bukan brand yang mahal pun. Padahal kipas yang kau ambil tu aku beli kat tepi jalan je tau. Hmm, kesian kat aku. Aku tak ada kacau hidup sesiapa pun kau buat aku macam ni. Mungkin kau seorang yang patriotik kot. Sukakan bunga raya. Sebab tulah kau ambil kipas aku? Heh, patriotik konon -_- Kesian aku, April sepatutnya selalu jadi bulan kegemaran aku. Tapi lain pula jadinya. Hmm, semoga Allah merahmati kau, wahai manusia! :( Aku juga berharap rezeki aku bertambah-tambah pula lepas ni. Mungkin ada hikmahnya. Amin :)

Friday, April 15, 2011

My 14th Birthday 2011

All I need is a birthday wish from you, bestfriend. Looks like you forget everything about me, huh?
Pray for Japan :)

I woke at 7 am this morning and seriously. I don't feel anything special or whatever that related to earmarked. My dad was the first person who wished me happy birthday and then my mom. My mom cooked pasta for me. Ohh I felt love! Being a 14-year-old girl is great, but I have to run a big responsibility at home. Nyehh, did some house chores. Then, I checked my Facebook I was like whoaa? o.o I got 100++  wishes already? Ahaha, I was wrong. I thought everybody is going to ignore my birthday. But I was wrong!

Then I went to school, some of my friends gave me presents. Included Pray for Japan Bear! I realised that only my girlfriends wished me happy birthday. What about the guys in the class? Isn't that obvious they trying their best to ignore me? Only Firas wished me. How mournful was that. I was so wrong, again. During Geography period, the whole class sang a Happy Birthday song for me and I was so speechless O.O Seriously, I don't know what to say. Terharu gila. Manzill also gave me a macaroon. Oh...I just wish I can eat some more! Delicious much? Bila nak balik turun tangga, Farah and Rozita wished me happy birthday. Included this one prefect named Amin. Tetiba je menyampuk wish happy birthday. But still, terima kasih banyak -banyak :) 


Bila balik masuk rumah, I saw a red rose on the table. I asked my mom who gave me the flower. How can she said that my boyfriend sent the flower to home? Haha, extremely hilarious. I don't even have a bf. Lol, actually my dad gave me. First time I got a red rose
Last but not least, I would like to wish every single one of you millions billions zillions of thank you! Yes, included my classmates, schoolmates and included people who wished me through Facebook. My Facebook wall is currently full of birthday wishes like 300++! Seriously, your birthday wish is like a present to me. I LOVE EVERY SINGLE ONE OF YOU GUYS 


Saturday, April 9, 2011

Footwear



Dear B.First size 8,


I really hope that you will be on a cloud nine with your new master. I know that we spent only 4 days together. But, I started to feel like I knew you for 1 month! Maybe we are not destined together. We have to be separate. Size 8, I know I'm going to miss you so much. If only I could put you somewhere people can't find you...


To form 2 girl who accidentally took my shoes,


Nevermine. I forgive you. Promise me to take care my lovely new shoes properly, will you? You don't have to worry about your size 7. I promise, your size 7 will always walking on air. Although your shoes are pretty old and my shoes are extremely new... Hmm, feel like a loser for writing about losing my school shoes in school.
p/s: Actually, I do pray every single day so that I can meet my size 8 again. If only I can meet you in my fairytale life 

Friday, April 8, 2011

THANK GOD IT'S FRIDAY!

Shall we start the day with this song

So far, this week has been the best week I've ever had since the first day of 2011. I just hope that next week will be a better day than this week. Hehe, April has always been my month. Although everything hasn't been calm and pretty easy, I will try my best to make sure that everything's in its own place.It's Friday and I can't wait to celebrate my birthday. Surprisingly, it's on Friday. Because I never celebrate my birthday on Friday, if I not mistaken. 

Birthday Wishlist 2011
  • A blue Swatch
  • Mountain bike
  • Black and blue handbag
  • New flat shoes and high heels
  • A long heart shape necklace
  • A vintage skirt and dress

Monday, March 14, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa



Hello! Just watched Hikayat Merong Mahawangsa at Wangsa Walk last evening.. Honestly, it was worth to watch. SERIOUSLY! You just have to watch it. Waktu dia perang-perang macam cerita Narnia. But satu je tak suka, watak Ummi cam kureng la dalam filem ni. Because penglibatan watak dia sikit dalam filem ni.

"Sampai masa tibanya waktu
Redup hati kaum berdua, 
Bila dua jasad bersatu, 
Hidup mati jadi bersama"

p/s : Sumpah suka bila Merong cakap kat Pedagang Goa "Muka hodoh, mulut berbau" HAHA xD



Memang pun....


Thursday, March 10, 2011


Dear Person Who Hates Me More Than You Hate a Satan,

I seriously don't know whats the matter with you. You influenced the guys in my class to hate me, aren't you? You ain't got a better work to do? By calling me bad woman and hideous with no reasons? Did I slap or smack you? Did I jeered at you? All I have to say is no. What I did to you in class, is trying my best not to throw tantrum to you every time you fooling around and try to make me look like nitwitted in front of everybody. If I would like to throw tantrum and mortify you, I will do it. But I just can't do it to you. Why? Because I knew you are such a sensitive person. I don't even care if there's a girl who trying to bitchy around me...cause I knew she definitely is a green eyed monster. But surprisingly, the person who is trying to bitchy around with me is 'he'. It's quite peculiar when Adam race hates me. 

Last but not least, I will try my best to perpetually update my blog.

Saturday, February 12, 2011

Girl Guides

Hello readers. Today I went to school with a 'low hope'. It means I didn't expect anything much from my first meeting in Girl Guides. I just wanted to fill my attendance. Thats all. But the compelling part was, I was voted to be a treasurer. Ahaa, this is my first time become a treasurer. So, first day was very hectic. Played the Ice Breaking some dance game and decorated the cupcakes. It was truly fun! Nyehhe, I also had to sell all those cupcakes. Sounds a bit weird for my first experience doing this, but I think I did it well.

Friday, February 11, 2011

First Cover On Youtube

Hi guys! This is my first acoustic cover on Youtube. I hope you like it :)


Monday, February 7, 2011

7 February 2011

Sekarang baru dah puas hati. Blog dah berubah, haha. Sorry for my very rude absence. I should say... this is more than rude? Aha, sorry guys. I supposed to update this blog last week, but I barely can't. I had a bad fever. So, hows your Chinese New Year? Mine was awful. Yikes.  Dealing with fever was one of the most worst feeling ever. I never had a fever since I started high school. First timer demam ketika sekolah menengah. AWFUL! 

Top Reasons Why I Think First Week Of School In February Is Awful
  1. My mom heard my horrible vocal voice in the bathroom
  2. I taught there was a ghost in my bathroom, but my mom accidentally switch off the switch for many times -,-
  3. I accidentally wore my friend's shoe. She made a sarcastic painful joke by saying "She wear glasses but actually she don't"