Wednesday, October 12, 2011

Tips Terbaik Untuk Dapat 'A' Dalam Exam

Do you think probably think it's a little early to be talking about exam? DO YOU? Why rush it when you can put off all that exam anxiety for a 1 week... right? HAHA, kau nak study last minute? Wrong. It may not seem like the appealing option right now, but getting a jump start on your exam studying, or at least the preparation for that studying, can make all the difference in how well you do. 


Aku pun tengah nervous juga. Kan final exam. Mesti nak dapat results bagus-bagus. Tak naklah turun kelas nanti. Dahla tahun depan PMR . Tak salah kalau buat preparation awal-awal. Memang digalakkan pun sebenarnya. 


Consider this as a guide for what you need to do a week before your finals, the night and the morning of your exam. Aku memang belajar cara macam ni dari sekolah rendah lagi dan aku rasa cara-cara ini sangat efektif. Nak tahu?








Seminggu Sebelum Exam...


Kumpulkan semua bahan-bahan pembelajaran.
Baca semua sillibus dan semak balik apa yang korang dah belajar dan pasti semua topik dah cover. Kalau tertinggal apa-apa, tanya diri korang balik kenapa tertinggal topik tersebut. Korang tak datang sekolah? Atau korang berangan waktu kelas? 

Semak nota dengan kawan-kawan. 
Tanyalah kawan-kawan korang kalau korang boleh pinjam nota mereka yang korang tertinggal kelas. Jangan lupa, offer korang punya juga. Daripada observation aku, pelajar lain tak mustahil boleh dijadikan sebagai 'bahan belajar' korang. Kalau korang dikelilingi oleh budak-budak pandai, lagi untung *macam aku*. 

Make yourself a practice.
Dah ada nota, boleh la korang test diri sendiri untuk test pengetahuan korang tentang sesuatu topik/subjek. SEBELUM KORANG BELAJAR. Not only will it give you an idea how much you'll need to study, but it will also point out your strenghts and weakness.


Tanya cikgu apa yang tak faham.
Setelah tahu kelemahan korang dalam sesuatu topik/subjek, fikirkan cara untuk menyelesaikan masalah korang. Korang perlukan extra study atau tak faham konsep topik/subjek tersebut? Kalau tak faham konsep, rajin-rajin bertanya dengan cikgu korang. Mesti cikgu korang suka punya korang tanya soalan....unless cikgu tu tak mesra alam lah! Haha.


Malam Sebelum Exam…




Jauhkan diri daripada segala gangguan. 
Tak payah sibuk-sibuk nak Twitter or nak Facebook or nak Skype. Biar kawan-kawan tahu yang korang tak available waktu tu. Masa ini kena serious belajar bro. Cara terbaik adalah dengan menjauhkan diri dengan benda-benda digital ni. Tapi kalau korang suka belajar sambil dengan Ipod MP3 or whatsoever *macam saya*, boleh je. Janji ilmu masuk kepala.


Luangkan masa dengan subjek/topik yang menyukarkan korang.
Study sampai faham. Buat banyak-banyak kali pun tak apa. Jangan terlalu risaukan sangat tentang masa yang korang terpaksa luangkan pada certain area. Tapi lagi berbaloi kalau korang tengok soalan tu dalam exam, korang tak panik semacam.


Tidur. 
Usaha korang ketika belajar akan jadi useless kalau korang mengantuk/tertidur waktu exam. Ya, walaupun korang sekolah petang. Bila pagi tu, relax je *macam saya*. Tak menggelabah tak cukup tidur or eyebag penuh kat bawah mata tu. So, jangan study sampai lewat malam. Paling lewat pun aku pernah study sampai 12 a.m. je. Belajar awal, tidur pun boleh awal.



Hari Exam…




Jangan study pada pagi tersebut.
Kalau tahu, korang tahulah. Kalau tak tahu, tak tahulah. Tak ada gunanya study last-minute-facts yang jarang sesekali nak melekat kat kepala otak korang. Kalau nak refresh sikit, tak apalah. Baca short notes ke. Bukan apa, takut korang sumbatkan last-minute-facts dalam kepala otak korang, nanti yang non-last-minute-facts tu pula lari. Kan naya pula waktu exam. Sebab tulah students selalu je blur waktu exam.


Makan!
Breakfast wajib ambil. Nanti perut tak kosong. Bawalah sekali sebotol air mineral ke sekolah *macam aku*. Nanti waktu exam if rasa otak macam kering, boleh minum air. Lagi bagus kalau air mineral tu korang baca Surah Al-Fatihah.


Sampai Awal.
Jangan jadi manusia yang sampai waktu exam dah start. Korang akan kehilangan banyak masa pada ketika itu.


Ambil Nafas.
Wat lek wat peace bro! Haha, relax je. Korang akan okay punya. So, jangan lah nak stress sangat. Baca doa banyak-banyak. Korang dah berusaha, tawakal jelah. Just do the best and beat the rest. 
Okaylah, aku pun nak pergi study ni. All the best kepada sesiapa nak ambil finals.

2 comments:

sis92 said...

meniru :) haha

MIRA said...

Haha, tak baiklah kak :D